Rik, Elsemiek en Mees

De mensen in Hoornaar zijn al jaren gewend om over het boeren bedrijf van de fam. Jongkind aan de Dorpsweg naar de fokveedag in Hoornaar te gaan. Dat kan nog steeds, maar dan loop je door een hofje van woningen in de oude boerderij, aangevuld met nieuwe woningen daar omheen. In één daarvan wonen Elsemiek Groen en Rik den Otter met hun zoon Mees.

Het was voor beiden duidelijk dat dit een “van het gas af” woning zou worden. Ook bij een nieuw te bouwen huis moeten er goede plannen klaarliggen om het gewenste resultaat te bereiken.

En dat begint met inlezen, wat kan, wat kan niet, wat kost het en dergelijke. Ook zijn er bezoeken geweest bij mensen die al wel duurzaam warmte en/of stroom opwekken. De bouw komt dan toch weer snel dichterbij en het wordt tijd voor de besluitvorming.

Lees hieronder wat ze zoal aan de woning hebben gedaan.

Genomen maatregelen

In het huis zijn de volgende maatregelen genomen om volledige duurzaamheid te bereiken:

  • Warmte pomp: water – water
  • Zonnepanelen die stroom opwekken
  • Zonnecollectoren die warm water opwekken
  • CV-haard, een open haard die zijn warmte afgeeft aan het systeem en de ruimte
  • Ventilatie warmte pomp die de warmte uit de ventilatie lucht haalt
  • Warmte uit afvoerwater douche halen
  • Goede isolatie van vloeren, wanden en ramen.

Warmte pomp
Met dit systeem wordt er een vloeistof 120 meter diep door een slang gepompt. Als de vloeistof weer boven komt is de temperatuur ongeveer 10 graden Celsius. De warmte pomp koelt deze vloeistof een aantal graden, en de vrijgekomen warmte wordt gebruikt of opgeslagen in een buffervat. Een groot voordeel van dit systeem is dat je in de zomer het ook om kunt draaien. Dan warm je de vloeistof op met warmte uit het huis, en dat geef je af aan de grond.

Zonnepanelen die stroom opwekken 
Voor een warmte pomp is natuurlijk stroom nodig. En deze stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Op een mooie zomerse dag kun je makkelijk meer opwekken als nodig. En in de winter kun je die stroom dan weer gebruiken.

Zonnecollectoren die warm water opwekken
Warm water opwekken kan met zonnecollectoren. Er loopt een vloeistof door de collectoren die wordt opgewarmd door de zon. De opgewarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het buffervat.

CV-haard, een open haard die zijn warmte afgeeft aan het systeem en de ruimte.
Gezellig in de winter, de open haard aan. Ook deze is aangesloten op het buffervat en geeft veel van zijn warmte daar aan af. En zo kan die warmte in het hele huis worden gebruikt.

Ventilatie warmte pomp die de warmte uit de ventilatie lucht haalt..
Mechanische ventilatie is standaard in nieuwe huizen. Maar wel zonde om de warme lucht zo naar buiten te werken. Met een ventilatie warmtepomp wordt deze warmte terug gewonnen en afgegeven aan een boiler of de verwarming.

Warmte uit afvoerwater douche halen
Douchen, lekker na een dag hard werken. Maar ook hier weer zonde om dat warme water zo maar weg te laten lopen. Het water wat door de afvoer gaat komt in een buizen systeem terecht. Hier wordt de warmte overgedragen aan het koude water wat naar de douche gaat. En zo hoeft de douchkraan minder warm water toe te voegen.

Goede isolatie van vloeren, wanden en ramen
Wat je niet kwijtraakt hoef je ook niet aan te vullen. En daarom is goede isolatie een makkelijke manier om energie te besparen.

Het woord buffervat is nu een aantal keren gevallen. Het buffervat is de accu van het systeem. Daar wordt de warmte opgeslagen als het over is, en eruit gehaald als het nodig is.

Energieneutraal met een hoog wooncomfort, warm in de winter en koel in de zomer hebben Rik Elsemiek en Mees het goed in hun nieuwe huis!

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld u aan en blijf op de hoogte van de laatste duurzame ontwikkelingen in Hoornaar

Aanmelden
Contact

Duurzaam Hoornaar is een initiatief van Dorpsraad Bruisend Hoornaar

info@duurzaamhoornaar.nl

Privacy statement

© Duurzaam Hoornaar